Talviloma Lapissa

februari 3, 2019 Av av Robert

Lapin lomat yhdistyvät useiden mielessä lasketteluun, ja joulupukin luona vierailuun, mutta alueella on huomattava määrä tarjottavaa näiden aktiviteettien lisäksi. Lapin suunnalle etsiytyy ympäri vuoden useita lapsiperheitä, pariskuntia romanttisen viikonlopun toivossa, sekä isoja kaveriporukoita hauskaa pitämään. Kun lapin kärpänen puree, matkailija usein palaa myös vuodesta toiseen.

Lappiin kulkeminen eteläisestä Suomesta

Suomalaisille Lappiin suunnistaminen on huomattavan helppoa, ja oman maan kansalaiset voivat jonkin verran vältellä myös kaikista kiireisempiä ruuhka aikoja joiden aikana hinnat tuppaavat nousemaan jonkin verran. Etelä Suomesta lappiin voi suunnata helposti junalla, autolla, bussilla, tai lentäen. Autolla ajaminen ei ole kovin nopeaa puuhaa, ja matkoihin kannattaa varata päivä suuntaansa, aloitus paikasta riippuen. Esimerkiksi Helsingistä Lappiin ajaa noin yhdeksässä tunnissa, teiden kunnosta riippuen. Autoilijat usein valitsevat kauniin ja valokuvauksellisen Lapin Tunturitien, joka ei välttämättä ole nopein reitti, mutta ehdottomasti näkemisen arvoinen. Reitti kulkee kahdentoista tunturin huipun, sekä useiden muiden luonnollisten kauneus alueiden läheisyydessä.

Lentäminen on huomattavasti nopeampaa, ja maan sisäisillä lentokentillä aikaa ei kulu juurikaan myöskään passintarkastuksissa ja jonotuksissa. Lapista löytyy useita lentokentillä, matkailija voi lentää helposti Kittilään, Rovaniemelle, Ivaloon, Enontekiöön, tai Kemiin, lomapaikan sijainnista riippuen. Suurimmista kaupungeista löytyy myös juna ja bussiasemia, ja varsinkin suurimmat hotellit järjestävät mielellään noutopalveluita asemilta. Jos noutopalvelua ei voida järjestää, matkaa on helppo jatkaa taksilla tai paikallisella bussilla.

Talvimatkailun riemut

Lapin talvimatkailuun erikoistuvat keskukset ovat ne mitkä tekivät alueesta alunperin suositun turistien keskuudessa. Tunnetuimpia näistä keskuksista ovat varmasti Tunturi Lapin Levi ja Ylläs, mutta rauhallisempaa menoa hakevat voivat suunnistaa esimerkiksi Pohjois-Lapin Saariselälle. Laskettelukeskusten ilmapiirien välillä on eroja, joten reissajan kannattaa ottaa etukäteen hieman selvää siitä kuinka paljon paikka on esimerkiksi lapsiperheiden suosiossa.

Laskettelun lisäksi useita lapin matkaajia kiinnostavat murtomaahiihto ja muut talviurheilulajit. Jos omia välineitä ei ihan kaikkiin lajeihin löydy, näitä saa helposti vuokrattua laskettelukeskuksista. Esimerkiksi vannoutunut laskettelija saattaa haaveilla lumilautailusta, mutta ei vöälttämättä halua iunvestoida tuliterään lumilautaan ja kenkiin, ennenkuin hän tietää miten laji oikeasti tulee sujumaan.

Kävelyn ystävät voivat tiedustella majoituspaikasta lumikenkien vuokraamista. Lumikenkäily on suhteellisen rankkaa lihaksille, joten reitti kannattaa suunnitella alussa sen mukaan miten majapaikkaan pääsee nopeasti väsymyksen yllättäessä. Tekniikan kehittyessä lumikenkäilijä pääsee helposti tarkastelemaan ihania maisemia lumella kävellen.

Urheilu harrastusten lisäksi lapissa on helppo kokea vauhdin huumaa esimerkiksi moottorikelkan kyydissä, tai vaikkapa huskyvaljakon perässä. Useat laskettelukeskukset järjestävät mahdollisuuden kokeilla molempia kokeneiden partneri yritysten kautta. Huskysafareita on usean tyyppisiä, ja osa näistä antaa lomalaisten ajaa omaa valjakkoajon, kun taas toisilla he voivat keskittyä maisemien katseluun  kokeneen oppaan kyydissä. Safarien pituudet vaihtelevat myöskin toisistaan, lyhimmät kestävät muutaman tunnin, kun taas rohkeimmat voivat ilmoittautua usean päivän kierrokselle, jonka aikana reissaajat yöpyvät reitin varrella löytyvissä tuvissa. Useat paikat järjestävät myös porosafareita, joten alueen ihasteluun löytyy useita vaihtoehtoja omasta vauhdin tarpeesta riippuen!

Talviaikaan kuuluu myös erottamattomana osana joulupukin luona vierailu. Joulupukin pajakylä sijaitsee Rovaniemen Napapiirillä, ja se on auki ympäri vuoden. Joulupukin paja on  hyvin paljon varsinkin lapsiperheiden suosiossa, mutta myöskään hyvin käyttäytyviä aikuisia ei pajasta potkita ulos. Vierailijat voivat joulupukkiin tutustumisen lisäksi lähettää pajasta erikoisleimalla varuystetun tervehdyksen, morjestaa hänen porojaan, ja ylittää napapiirin raja pohjoisnavan puolelle. Pajakylän alueelta löytyy myös useita muita Lapin matkailun aktiviteetteja, kotieläinpiha, sekä mukavia mökkejä joissa matkailijat voivat majoittua. Pajakylä on pidempiaikaisena lomapaikkana hyvin pitkälle lapsiperheiden suosiossa.