Talviloma Lapissa

november 5, 2019 Av av Robert

Onko suunnitelmissasi lähteä seuraavana talvena viettämään lomaa Lappiin? Onneksi olkoon – mahdollisuutesi rentouttavaan, mieleenpainuvaan lomaan ovat erittäin korkealla! Kanssasi Lapin matkailusta haaveilevat lukuisat ihmiset sekä Suomessa että ympäri maailman, sillä matkustajamäärät tuonne pohjoisen luonnon äärelle ovat koko ajan kasvussa. Eikä ihme, että tuo kolkka vetää puoleensa, sillä jo Tamara Lund ja Eino Grön sen aikoinaan tiesivät – nimittäin että “Lapin luonto luo outoa taikaa”!

Mitä kaikkea Lapissa voi talviaikaan sitten tehdä? Kysymys pitäisi melkeinpä kuulua, että mitä siellä ei voisi tehdä. Mahdollisuudet ovat nimittäin lukuisat. Hyvin monet elämykset ovat ilmaisia tai pikkurahalla saatavia, sillä ilon saa irti monesti yksinkertaisista asioista. Jos haluat aktiivisen loman, se onnistuu. Jos haluat rauhoittumista ja rentoutumista, sekin onnistuu. Tekemistä riittää laidasta laitaan, joten laita mietintään mitä kaikkea haluat tai ehdit toteuttaa lomasi aikana.

Erilaisia aktiviteetteja

Yleensä Lapin lomalla halutaan hiihtää, lasketella ja lumilautailla. Näiden lisäksi esimerkiksi lumikenkäily on kasvavassa suosiossa, ja Lapista löytyy nykyisin monia lumikenkäilyreittejä ja myös sellaisia talvikävelyreittejä, joissa ei tarvita lumikenkiä. Lumikenkäily kauniissa maisemassa on todella mukavaa ja rentouttavaa! Perinteistä hiihtoa ja laskettelua voi harrastaa hiihtokeskuksissa, joista tunnetuimpia ja suosituimpia ovat Levi Kittilässä, Ylläs Kolarissa, sekä Saariselkä Inarissa. Varsinkin lapsiperheet varmasti viihtyvät näissä kohteissa, sillä niissä riittää tekemistä; on latuja, pulkkamäkiä ja rinteitä moneen makuun. Yleensä varsinkin koulujen hiihtolomaviikoilla niissä löytyy myös ohjattua ohjelmaa. Eikä sovi unohtaa ravintola- ja kylpylätarjontaa! Esimerkiksi Levi Hotel Spa tarjoaa rentoutusta ja hemmottelua ylenpalttisesti. Mikäs sen mukavampaa kuin liikunnantäyteisen päivän jälkeen poistaa viimeisetkin stressinrippeet vaikkapa porealtaassa. Samoista tiloista löytyy myös Day Spa Studio Feel It, jonka osaavan henkilökunnan huomassa voi nauttia hieronnasta tai kasvo- ja jalkahoidosta.

Sodankylä

Jos haluat talviliikkumaan paikkoihin, jotka eivät vilise turisteja samalla lailla kuin tunnetuimmat paikat, valinnanvaraa riittää niissäkin. Sodankylässä sijaitsee ulkoilukeskus nimeltä Kommattivaara, jossa voi hiihtää melko haastavillakin laduilla, ja siellä on myös pieni laskettelukeskus ja avantouintipaikka. Samaten Sodankylässä on viehättävä tunturikohde Luosto, jossa on mainiot hiihtomahdollisuudet luonnonrauhan keskellä. Riisitunturin kansallispuisto Posiolla on tunnettu upeista tykkylumimetsistään, joiden lomasta löytyy reittejä niin lumikenkäilyä kun talvipatikointiakin varten.

Muuta nähtävää ja koettavaa

Lappi todellakin houkuttaa kokemaan ja näkemään vaikka minkälaista. Miltä kuulostaisi hypätä koiravaljakon matkaan ihailemaan mykistäviä maisemia ja upeita revontulia? Huskysafareita järjestetään monissa paikoissa, ja kannattaakin tiedustella matkailuinfosta etukäteen mitä on tarjolla. Hinnat vaihtelevat muutaman kympin lyhyemmistä ajeluista aina toista tuntia kestäviin safareihin, joiden hinnat nousevat sitten sataseen tai ylöspäin. Lapista puhuttaessa tulevat tietenkin aina mieleen myös porot. Näitä sarvipäisiä veijareita pääsee näkemään ainakin poropuistoissa, eikä vain näkemään, vaan niille voi monesti päästä syöttämään herkkuja. Ihmisiin tottuneet porot tulevatkin popsimaan suupalat suoraan kädestäsi! Tämä onnistuu ainakin Levin Santa’s Pet Farmilla ja Luoston Koparassa ilman ennakkovaraustakin, eikä lysti muutaman euron hintaisena tule edes kalliiksi. Lisäksi koiravaljakkoajeluiden tapaan myös poroajeluita järjestetään, ja ne ovat varmasti unohtumattomia elämyksiä.

Mitä tahansa päätätkin Lapin lomallasi tehdä, yksi asia kannattaa jättää suosiolla pois tai suorastaan heittää romukoppaan: kiire! Lapin luonto ja elämänrytmi suorastaan pakottavat unohtamaan murheet ja huolet ja nauttimaan hetkestä, ja se on varmastikin parasta lomassa. Oletpa sitten upealla näköalapaikalla tai tykkylumimetsän suojassa, kannattaa vaikka pitää hetken kahvitauko (olethan muistanut ottaa termospullon mukaan), ja vain ihailla maisemia ja nauttia hiljaisuudesta ja rauhasta. Tämä jos mikä on sitä kuuluisaa Lapin lumoa. Ja kun sitten olet palannut kotiisi ja töihin, kouluun ja arkisen touhun keskelle yleensäkin, voit aina palata muistelemaan matkasi huippuhetkiä. Takaan, että akut pysyvät ladattuina pitkän aikaa jälkeenpäin.