Suomen kesän taikaa

juni 17, 2019 Av av Robert

Suomen kesä on kylmä ja vähäluminen, niin ainakin moni vitsailee. Eikä väittämässä ole mitään väärää, Suomen kesä on todellakin lyhyt eikä luntakaan näe monesti. Tämä on kuitenkin enemmän sarkasmia, jolla viitataan Suomen kesän olemattomuuteen sekä kylmyyteen. Ovatko asiat oikeasti niin huonosti, vai onko tämä sitä kuuluisaa suomalaista valittamista, oli aihe sitten mikä tahansa? Virallisesti kesä on yhtä pitkä kaikkialla, se kestää kolme kuukautta ja Suomen tapauksessa se on kesäkuun alusta elokuun loppuun. Monesti on nähty helteitä vielä elokuussa ja jopa helleaaltoja toukokuussa. Miksi sitten ihmiset jatkuvasti valittavat tästä? Kieltämättä kesä Suomessa ei aina ole yhtä lämmin kun vaikka Keski-Euroopassa, mutta tarvitseeko sen olla. Pohjoisella pallonpuoliskolla elävät eivät ole tottuneet sellaiseen kuumuuteen ja niinpä ensimmäisen helleviikon jälkeen kuulee jatkuvasti valituksia siitä, miten kuuma joka paikassa on. Tuntuu siltä, että oli sää mikä tahansa, siitä kuulee valituksia.

Ihmisten liikkuvuus sekä aktiviteetit

Kesä on kuitenkin se vuodenaika, jota odotetaan eniten. Lapsilla on lomaa koulusta, opiskelijat saavat hengähtää raskaan lukukauden jälkeen ja työssäkäyvillä on pitkään odotettu loma. Kesään mahtuu myös paljon aktiviteetteja, joita voi suorittaa matkustamatta toiseen maahan. Monille tämä tarkoittaa mökkikautta tai vaikkapa perheen yhteistä reissua esimerkiksi huvipuistoon tai sukulaisten luokse toiselle paikkakunnalle. Kesä todellakin on taianomaista aikaa. Silloin on paljon valoa, luonto herää talven jälkeen ja monesta tuntuu, että energiaa on yhtäkkiä enemmän ja jaksaa yleisesti paremmin. Sääolosuhteet ovat vaihtelevat ja Suomen pitkästä muodosta johtuen, hyvin toisistaan poikkeavat. Etelässä voi olla meneillään helleaalto, kun taas pohjoisessa ollaan ulkona takit päällä. Tässäkään ei ole mitään uutta ja paikkakuntien välillä matkustavat osaavat varautua muuttuviin sääolosuhteisiin. Pohjoisessa on myös paljon enemmän valoa ja se puolestaan houkuttelee paikalle turisteja monesta maasta, koska ilmiö ei ole kaikille arkipäiväinen.

suomen ilmastovyöhykkeet

Vaikka turismia on myös talvella, niin tuntuu, että kesällä se on paljon helpompi hypätä esimerkiksi autoon ja lähteä reissuun. Kesällä kaikilla on enemmän vapaa-aikaa käytössä ja sen takia seuran saamisessa on vähemmän esteitä talveen verrattuna. Monesti houkuttimena toimivat eri paikkakunnilla järjestettävät festivaalit tai muut kulttuuritapahtumat.Moni haluaa vain hiljaisuutta vilkkaan arjen keskelle ja ajaa mökille rauhoittumaan. Jos ei ole omaa mökkiä, niin sellainen on helppo vuokrata. Siellä voi kalastaa, uida tai käydä vaikka sienimetsällä. Mökillä viihtyvät niin aikuiset kuin myös lapsetkin. Tämä on siis monelle oiva tapa saada suku koottua yhteen, jossa useampi sukupolvi pääsee vaihtamaan kuulumisia ja harrastamaan yhteisiä aktiviteetteja. Sitä paitsi yhteiset hetket perheen kesken ovat monelle meistä parhaita muistoja kautta elämän. Ja niitä muistellaan vielä seuraavana talvenakin.

Onko kaikki niin huonosti sittenkään

Nyt, kun miettii asiaa tarkemmin, niin ei Suomen kesä ole niin huono asia, kun se monen mielestä saattaa kuulostaa. Todellisuudessa kesällä liikutaan ja tehdään enemmän, kuin esimerkiksi talvella. Sääolosuhteet eivät yleensä vaikuta toimintaan ja ihmiset ovat enemmän pirteitä ja sen myötä lähtevät helpommin mukaan eri ehdotuksiin. Joten negatiivinen suhtautuminen ja jatkuva valittaminen keleistä voi johtua yleisestä asenteesta kansan keskuudessa. Ja on paljon helpompi löytää ja tuoda esille huonot asiat, sen sijaan, että keskittyisi hyviin. Tämän huomaa viimeistään seuraavana talvena, kun muistellaan miten lämmin mennyt kesä olikaan ja miten paljon kaikkea tulikaan tehtyä. Suomen kesässä on todella paljon taikaa ja se on jokaisen oma asia, miten siihen suhtautuu.