Safari lomat: Mitä odottaa lomalta

maj 26, 2019 Av av Robert

Usea ensikertalainen odottaa safaria kauhun sekaisella odotuksella, ja jännityksellä siitä mitä reissussa oikeasti tulee tapahtumaan. Kuinka lähelle niitä eläimiä mennään, miten safari majoituksessa toimitaan, ja saattavatko oppaat heidät vaarallisiin tilanteisiin. Lomailijan ei kannata huolehtia, sillä matkanjärjestäjien kautta varatut paikat ovat varmasti ammattitaitoisia, ja ne ovat tottuneet useista eri maista tuleviin matkalaisiin.

Safari paikkojen henkilökunta

Useimmat safarit tapahtuvat turvallisesti erikoistarkoitukseen rakennetusta safari autoista eläimiä tarkkaillen. Autoa ajaa yleensä ammattitaitoinen opas, jonka englannin kielen taito on loistava, ja heitä avustaa paikallinen spotteri, jonka erikois taitoihin kuuluu eläinten jälkien seuraus, ja pienten liikkeiden havaitseminen kaukaisessa horisontissa. Spotterilla saattaa olla penkki auton ulkopuolella, mikä aiheuttaa usein uusien vieraiden keskuudessa huvittuneita naurahduksia. Spottereilla ei välttämättä ole loistavaa englannin kielen taitoa, mutta he mielellään selittävät metodejaan elekielellä tai oppaan kääntäömänä.

Oppaat rakastavat yli kaiken myös afrikan luonnosta juttelua, ja useilla heillä on erikois mielenkiintonsa, jotka vaihtelevat usei paikallisista lintulajeista kasvien parantaviin vaikutuksiin. Vierailijan kannattaa muistaa että paikallisten mielipiteet metsästyksen haitoista ja hyödyistä vaihtelevat heidän omistaan, ja olla avomielinen asiasta oppaiden kanssa jutellessa. Vaikka onneksi harva opas ei ole täysin trophy metsästyksen kannattaja, asialla on hyvin monimutkaisia ekonomisia ja ekologisia vaikutuksia, joista Euroopasta tuleva matkaaja ei välttämättä ole tietoinen.

Oppaille voi esittää myös toiveita siitä mitä eläimiä tänään halutaan nähdä, ja vaikka he eivät voi luvata mitään eläinten arvaamattomuudesta johtuen, tämä auttaa usein reitin valinnassa. Saman ajon aikana ei välttämättä kerkeä näkemään sekä elefanttia että leijonaa, joten vieraiden mielipiteet ovat tärkeitä.

Oppaiden lisäksi jokaisella lodgella on runsas määrä asiakaspalveluhenkilökuntaa. Pienemmissä paikoissa oppaat usein illallistavat vieraiden kanssa, ja kertovat heille tarinoita vaarallisimmista eläin kohtaamisistaan, hauskimmkista asiakkaistaan, ja siitä kuinka he päätyivät juuri tänne töihin. Isommissa paikoissa vieraat jätetään usein tarjoiluhenkilökunnan hoiviin, ja he ruokailevat joko ryhmänä, tai ravintolamaisesti omissa pöydissään.

Normaali safari päivä

Useimmilla safareilla päivittäin mennään kahdelle ajelulle, jotka sijoittuvat varhaisaamun, ja myöhäis iltapäivään. Aamupala on yleensä kevyt, ja ensimmäistä safaria seuraa runsas brunssi ateria, jonka jälkeen matkalaiset voivat nauttia vapaa ajastaan. Iltapäivä ajelua edeltää yleensä kahvihetki kakun kanssa, ja usein ilta ajelu päättyy sundowners juomiin valokuvauksellisella paikalla, auringonlaskua ihaillen.

Jos sitä ei ole erikseen mainittu, safarit ovat yleensä ryhmä reissuja, ja matkailijan kannattaa yrittää tulla kaikkien kanssa ainakin vähän toimeen. Safari autiot ovat usein nelirivisiä, ja kohoavat taakse päin mentäessä. Kohteliaat vieraat vaihtelevat keskenään paikkoja autossa, jotta kaikki voivat kokea eri paikkojen parhaat puolet. Etu penkki on siitä hyvä että siinä istuessaan kuulee nopeasti mitä opas on katsomassa, ja usein etu penkkilä istuva on ainoa joka näkee esimerkiksi nopeasti juoksevat jaguaarin. Etupenkillä voi myös leppoisasti rupatella oppaan kanssa, ja  näin ollen oppia huomattavia määriä alueen luonnosta virallisten näköhavaintojen ulkopuolella. Toisaalta taas takapenkkiläiset saavat korkeuden vuoksi loistavat näköalat, ja silloin tällöin auto joutuu peruuttamaan parkkeeraukseen, jolloin he saavat parhaan näköalan eläimiin nähden.

Normaalin autoilu safarin lisäksi afrikassa järjestetään erilaisia safareita, joissa reissaajat pääsevät lähietäisyydelle eläinten kanssa pyöräillen, kävellen, tai vaikkapa hevosella ratsastaen. Kävely safareita saatetaan järjestää normaali loman yhteydessä lodgen lähialueella, tai alueilla joilla ei ole lainkaan petoeläimiä, mutta muille erikois safareille suositellaan lajin erikoistaitoja koko ryhmän turvallisuuden takaamiseksi. Kaikilla safareilla on omat puolensa, ja esimerkiksi hevosen selästä saa täysin eri perspektiivin ei-vaarallisiin eläimiin, kuten seeproihin, giraffeihin, ja antilooppeihin. Paras tapa nähdä kissaeläimiä on edelleen perinteinen auto safari, sillä harva opas menee näitä lähelle ilman dieseliltä tuoksahtavan auton antamaa suojaa.