Safari lomat: Matkavalmistelut

mars 13, 2019 Av av Robert

Usealle meistä lomamatkan ennakkovalmistelut ovat suuri osa loman tarjoamasta nautinnosta. Ennen lomalle lähtöä on ihanaa katsella ilmastoon sopivia vaatteita netissä, katsella kuvia paikallisista asuste inspiraation saamiseksi, ja täydentää kosmetiikka varastoja matkalle sopiviksi. Safari lomaan liittyy myös lääkärillä vierailu rokotusten saamiseksi, ja unohtaa ei myöskään kannata kamerakaluston vuosihuoltoa.

Tarkista ennen matkaan lähtöä tarvitsetko viisumin valitsemaasi maahan, ja lääkärisi osaa valistaa rokotuksista, ja malarialääkkeiden tarpeellisuudesta. Kannattaa muistaa että osa rokotuksista tulee ottaa useita kuukausia ennen matkaan lähtöä, ja niiden aktivoimiseksi tarvitaan myös boosteri, joten ala tekemään käytännön järjestelyjä samantien kuin vartaat reissusi. Tarkista myös että ottamasi matkavakuutus kattaa safarit, ja ota se heti kun olet maksanut varausmaksun.

Vaatteiden valinta

Ennen safari vaatteiden ostamista kannattaa tarkistaa paikalliset rajoitukset matkalaukkujen suhteen. Useisiin kaukaisimpiin kohteisiin lennetään pienkoneella, joiden ruuman ei suositella otettavaksi esimerkiksi isoja kovamuovisia laukkuja. Eri yöpymispaikkojen välillä kulkevat mobiili safarit myös usein rajoittavat matkalaukkujen painoa, sillä paikan työntekijät ovat usein niitä jotka joutuvat raahaamaan laukkuja auton ja majoituksen välillä. Vaikka virallisia rajoituksia ei välttämättä olisikaan, vähemmän on usein enemmän, ja monet majapaikat tarjoavat joko ilmaisia tai halpoja pyykki palveluita lomalaisille. Mukaan kannattaa myös ottaa ison matkalaukun lisäksi pienempi reppu, johon saa tarpeen vaatiessa pakattua varusteet yhdeksi tai kahdeksi päiväksi.

Ennen kuin laitat luottokortin vinkumaan safari vaatteisiin erikoistuneilla sivustoilla, mieti myös haluatko oikeasti käyttää rahasi vaatteisiin joita tulet käyttämään. Tähän kysymykseen ei ole oikeaa tai väärää vastausta, safari vaatteet ovat laajasti käytettyjä näissä keskuksissa, joten jos päädyt ostamaan uuden asuston, ne ovat yleensä käytännöllisiä ja mukavia maan ilmastoon nähden. Kukaan ei myöskään katso sinua nenänvartta pitkin jos päätät käyttää normaali vaatteita. Ota kuitenkin huomioon että matkustajille suositellaan neutraaleja värejä, sillä kirkkaat saattavat kiinnittää eläinten huomion. Mustanpuhuvat värit taas vetävät puoleensa itikoita, joten näitäkin kannattaa vältellä.

Vaatteita valitessa kannattaa muistaa että ajelut järjestetään usein ajoille jolloin eläimet nukkuvat, maksimi katselukokemuksen takaamiseksi. Tämä tarkoittaa että päädyt usein istumaan puoli avoimessa autossa aikaisin aamulla, ja iltahämärässä, joten mukaan kannattaa ottaa lämpimiä vaatteita. Varsinkin kesäkuukausina ilma lämpenee aamuajelun loppua kohden, joten vaatteiden kerrostaminen nopeiden vaihtojen mahdollistamiseksi on suotavaa. Ilmavat pitkähihaiset paidat auttavat auringon polttamien välttämisessä.             Hattu auttaa auringon paahteen pois pitämiseen, lippis toimii hyvin, mutta nahkaiset tai kankaiset lierihatut ovat myös suosittuja. Matkailijan kannattaa kuitenkin välttää kolonialisti tyylistä valkoista kupu hattua, sillä tällä on paljon negatiivisia konnotaatioita britti imperiumin vuosiin.

Mukavat suljetut kengät ovat myös ehdottomasti suositeltavat. Useisiin safari ajeluihin sisältyy lyhyitä pyrähdyksiä auton ulkopuolella, oppaiden esitellessä pienempiä eläinten jälkiä tai kasveja.

Kannettava elektroniikka

Vaikka usea käyttää puhelinta kuvien ottamiseen näinä päivinä, safarilla toimiva kamera jonka käyttöä olet opetellut etukäteen on ehdottomasti suositeltava. Auto pysähtyy usein puoli pitkän matkan päähän eläimistä, ja vaikka silmäsi näkevät ne suhteellisen helposti, järjestelmä kameran zoom linssi auttaa huomattavasti ihanien kuvien ottamisessa. Pidä huolta että kameran muistikortilla on tarpeeksi tilaa, tai jos olet pidemmällä reissulla, ota mukaan muutama muistikorttia ja vara akkuja. Usea ottaa mukaan myös kannettavan tietokoneen, kuvien editointiin ja tarkasteluun hiljaisena ilta aikana, mutta kannattaa muistaa että varsinkin

kaukaisemmissa safari paikoissa ei välttämättä ole nettiyhteyttä, joten niiden laittaminen jakeluun ei välttämättä ole mahdollista.

Useimmissa safari kohteissa on toimivat sähköt, mutta varsinkin tulva aikoina osalla alueista koetaan paljon sähkökatkoja.  Tämä tarkoittaa että hyvä powerbank joka on täynnä reissuun lähtiessä saattaa osoittautua käteväksi varusteeksi. Kiikarit auttavat myöskin kaukaisempien eläin kohteiden bongaamisessa.