Safari lomat: Matkan suunnittelu

februari 27, 2019 Av av Robert

Safari lomat nostavat pinnalle ajatuksia hiekan värisiin vaatteisiin, ja valkoisiin aurinko hattuihin pukeutuneista kolonialisti briteistä, metsästämässä Afrikan villieläimiä. Matka taittuu kätevästi jeepillä, ja metsästyksen jälkeen on vuoro gini tonicille puun viileässä varjossa.

Vaikka safari paikat ja matkailijat ylläpitävät osaltaan karikatyyriä safari matkailusta, valinnanvaraa on huomattavasti perinteisten metsästysafarien lisäksi. Afrikan lisäksi safareja järjestetään ympäri maailman, kulkuneuvot ja maisemat vaihtelevat, mutta yhteisenä nimittäjänä on aina matkan taittaminen reissun aikana. Sana safari onkin lainattu arabian kielestä, jossa safar tarkoittaa nimenomaan matkaa, tai matkan taittamista. Arabian kielestä sana päättyi swahilin kieleen, ja sitä kautta brittiarmeijan marssi lauluihin. Ensimmäisenä sana otettiin käyttöön englannin kieleen vuonna 1850 tutkimusmatkailija Richard Francis Burtonin toimesta.

Afrikan kaupallisten safarien synty

Ensimmäiset kaupalliset metsästys safarit järjestettiin jo vuonna 1836, jolloin Britti majuri William Conwallis Harris in puolesta. Hänen tavoiteenaan oli kaataa Afrikan suureläimiä, ja pitää tarkkoja muistiinpanoja ja maalauksia seikkailuistaan, jotta kotimaan tallaajat olisivat myös tietoisia hänen Afrikan seikkailuistaan.

Eläinten onneksi safari traditio on kehittynyt suuntaan jossa niitä metsästetään kameran linssin eteen, ja matkailijoita valistetaan reissun aikana alueen konservointi tavoitteista. Trophy metsästystä harjoitetaan edelleen jonkin verran yksityisissä reservaateissa, mutta tätä ei tule sekoittaa tavallisten safarien kanssa.

Ennen reissun varaamista

Safari on monelle kerran elämässä tapahtuva uskomaton loma, joten sitä varten kannattaa valmistautua huolella, ja tehdä hieman taustatutkimusta jotta paikka jonne on menossa on se oikea. Safarien välillä on eroja sekä majoituksen, palvelun, että eläinten määrän ja lajien suhteen. Vaihteluita esiintyy niin paikkojen, kuin vuodenaikojenkin välillä.

Osilla alueista tietyt vuoden ajat saattavat myös tuoda mukanaan eläinten migraatio vaelluksia, nämä ovat uskomattoman upeita seurata sivusta, mutta nostavat hintoja jonkin verran. Yleisesti ottaen Afrikassa on selkeät high- ja low-season ajat, jotka perustuvat hyvin pitkälle siihen kuinka paljon eläimiä turistilla on mahdollisuus nähdä. Esimerkiksi Botswanassa low-season sijoittuu kuukausille jolloin ruoho on niin korkea, että vierailijoiden on hankala nähdä ruohikossa piileskeleviä petoeläimiä.

Laita paperille lista kysymyksiä, ja mieti rehellisesti vastauksia, näiden pohjalta on helppo ottaa yhteyttä matkanjärjestäjän, ja auttaa heitä varaamaan mahdollisimman sopiva loma. Milloin haluat lähteä reissuun, ja mikä keli on siihen vuodenaikaan Afrikassa. Ota selvää Afrikan vuodenaikojen vaikutuksesta eläinten määrään ja keliin. Manner sijaitsee päiväntasaajan toisella puolella, joten heidän kesänsä on meidän talvi aikaan, ja talvi kesäaikaan. Mieti myös miten kuuma tai sateinen paikka jonne haluat mennä on valitsemaasi vuodenaikaan, Afrikka on suuri mantere ja alueiden välillä on huomattavia eroja.

Mieti myös kenen kanssa olet lähdössä reissuun, sillä osa paikoista ovat huomattavasti lapsi ystävällisempiä kuin toiset. Nämä paikat saattavat tarjota lyhyempiä lasten safari ajoja, perheen pienemmille sopivaa ruokaa, ja lapsenvahti palveluita. Jos taas olet menossa lomalle sinkkuna tai uuden aviokumppanin kanssa, et välttämättä halua olla lasten ympäröimänä koko päivää. Sinkut myös saattavat nauttia sosiaalisista perhe tyyppisistä illallisista, ja yhteisestä ohjelmasta, kun taas pariskunnat haluavat usein syödä oman pöydän rauhassa, ja ottaa osaa yksityis ajeluille.

Mieti myös paljon olet valmis ja kykenevä sijoittamaan reissuusi, vetääkö tietty maa puoleesi muita enemmän, ja toivotko safarilta muutakin autossa istumista ja eläinten ihastelua. Osa paikoista järjestää laajoja määriä aktiviteetteja, kävely- tai pyöräily safareita, ja ratsastus lenkkejä. Kun kaikki toiveet ja rajoitteet on ylhäällä paperilla, käy rohkeasti keskustelemaan matkanjärjestäjän kanssa. Ole valmis tekemään pieniä kompromisseja, varsinkin jos budjettisi on pieni, mutta mieti mistä yhdestä tai kahdesta jutusta et ole valmis luopumaan, ja rakenna lomasi näiden ympärille!