Parhaat laskettelukohteet

februari 9, 2019 Av av Robert

Laskettelu on yksi suosituimmista talviurheilun muodoista. Vauhdin hurma, raikas ulkoilma ja kauniit rinnemaisemat ovat saaneet lajin harrastajien joukon suureen kasvuun. Päivä rinteessä takaa hymyn huulille ja raukean väsymyksen tunteet kehoon illaksi. Laskettelulomalle pääsee niin kotimaassa kuin kaukaisemmissakin kohteissa.

Kotimaan suosituimmat laskettelukeskukset

Suomesta löytyy noin sata eri kokoista ja -tasoista laskettelukeskusta. Kotimaisten tunturien huiput eivät kohoa samanlaisiin korkeuksiin kuin Keski-Euroopan vuoristoissa, mutta rinteet ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Kaunis ja puhdas luonto, lumen peittämät maisemat ja hyvin hoidetut palvelut vetävät tuhansia harrastajia Suomen keskuksiin joka talvi. Suurimmat keskukset löytyvät Lapin alueelta. Keskukset ovat todellisia talviparatiiseja, ja ne tarjoavat laskettelun lisäksi myös muita palveluja. Näitä ovat esimerkiksi poro- ja koiravaljakkoajelut, revontuliretket, lumikenkäily ja paljon muuta. Suurin laskettelukeskus löytyy Ylläkseltä. Pallas-Yllästunturin maisemat tarjoavat laskettelijalle 63 rinnettä kansallispuiston upeilla näköaloilla. Suuri osa rinteistä on yli kilometrin mittaisia, joten laskettavaa riittää. Alueelta löytyy myös hyvät off-piste -rinteet vapaalaskijoille. Näissä maisemissa kelpaa pöllyttää puuterilunta! Levin laskettelukeskuksessa rinteitä löytyy 43 kappaletta ja maastohiihtolatuja 230 kilometrin verran. Keskuksen eri osista löytävät sopivan tasoiset rinteet niin vasta-alkajat kuin ekspertitkin. Levin pisin rinne on jopa 2500 metriä pitkä. Lumisten kuusikkojen keskellä viilettäessä arki unohtuu varmasti. Suomen vanhin laskettelukeskus on Ruka. Se on myös yksi suosituimmista. Kausi on pitkä – Rukalla pääsee laskemaan normaalisti yli 200 päivänä vuodessa. Keskuksen 34 rinnettä takaavat laskijoille riehakkaita hetkiä. Rinteet ovat todella monipuoliset, ja lisäksi alueelta löytyy myös Freestyle-keskus.

Pohjoismaiden helmet

Pohjoismaiden suurin ja tunnetuin hiihtokeskus löytyy Ruotsista, tarkemmin sanottuna Åresta. Åren laskettelukeskus on jaettu kolmeen eri alueeseen, jotka tarjoavat sopivan vaihtoehdon kaiken tasoisille laskijoille. Rinteet ovat erittäin laadukkaita ja oheispalveluita on paljon. Åren keskuksen takamaastot tuovat paikalle niin paikallisia kuin kauempaa matkustaviakin. Se on yksi harvoista Pohjoismaiden keskuksista, jotka tarjoavat mahdollisuuden myös helihiihtoon. Åre byn kylässä matkailija pääsee nauttimaan erityisestä hiihtotunnelmasta ja vilkkaasta after ski -elämästä.

Toinen Pohjoismaiden suosikki löytyy Norjasta. Noin 200 kilometrin päässä Oslosta sijaitsee Hemsedalin laskettelukeskus, yksi Norjan suurimmista ja suosituimmista. Rinteet tarjoavat haastetta kokeneillekin laskijoille – alueelta löytyy muun muassa 800 metrin korkeuseron sisältävä rinne. Hemsedal muistuttaakin maisemiltaan kovasti Alppien vuoristoja. Alueelta löytyy myös maastohiihtolatuja ja yksi Euroopan arvostetuimmista lumiparkeista. Lumilautailijoille parkista löytyy laadukkaat paipit, boksit ja reilit.

Keski-Euroopan huiput

Keski-Eurooppaan sijoittuu hiihtolomalaisten unelmakohde, Alpit. Alppien rinteet ulottuvat kahdeksan valtion alueelle ja tarjoavat lukemattomia vaihtoehtoja, minne suunnata.  Yksi parhaista kohteista on Sveitsin Zermatt. Sen tekee erityiseksi jo fakta, että sinne pääsee vain junalla. Kylä on täysin autovapaata aluetta. Se on yksi Sveitsin kauneimmista vuoristokylistä. Zermattin laskettelualue on suorassa yhteydessä Italian puolella sijatsevaan Cervinian laskettelukeskukseen. Alueilta löytyy yhteensä 350 kilometriä rinteitä, joista suuri osa on punaisia. Alueella on myös mahtavat off-piste -mahdollisuudet. Jylhissä maisemissa laskettelija tuntee erityisen yhteyden luontoon. Näköalat ovat henkeäsalpaavan upeita. Vuorella järjestetään myös helihiihtoa. Kaikkein eniten Zermattista saa irti, jos omaa jo kohtalaiset laskettelutaidot. Ranskan Alpeilla lepäävä La Plagnen hiihtoalue taas sopii kaikentasoisille laskijoille. Se on yksi koko maailman suurimmista hiihtokeskuksista. Korkeimmat huiput nousevat 3200 metriin, ja korkeuseroa rinteissä on tarjolla jopa 2100 metriä. 425 kilometriä huolella hoidettuja rinteitä takaavat tilaa jokaiselle laskijalle, vaikka kyseessä onkin Ranskan suosituin hiihtokeskus. Maisemissa siintävät luokseenpääsemättömät huiput ja lumiset metsät piintyvät mieleen ja saavat palaamaan uudestaan. Alueelta löytyvät idylliset vuoristokylät ovat ihastuttavia retkikohteita päiville, kun hiihto ei maistu.