Moottorikelkkailun aloittaminen

november 3, 2018 Av av Robert

Moottorikelkka on moottorikäyttöinen ajoneuvo, joka on suunniteltu talviurheiluun ja talvimatkustamiseen. Se on suunniteltu toimimaan lumen ja jään päällä, eikä se vaadi maantietä tai reittiä, mutta useimmat moottorikelkkailijat suosivat liikkumista avoimilla maastoilla tai poluilla. Moottorikelkkailu on myös urheilua, jonka monet ovat ottaneet vakavaksi harrastuslajiksi.

Vanhimmat moottorikelkat kantavat kaksi henkilöä; kuitenkin useimmat viimeisen 25 vuoden aikana valmistetut moottorikelkat on suunniteltu yhdelle ajajalle. Moottorikelkoja, jotka on rakennettu kykyyn kuljettaa kaksi ajajaa, kutsutaan “2-up” moottorikelkoiksi tai “touring” -malleiksi. Nämä kuitenkin muodostavat erittäin pienen osan moottorikelkkamarkkinoista. Moottorikelkat, joita ajetaan tänään, muistuttavat vain vähän niitä, joita myytiin ja ajettiin 1970-luvun puolivälissä. Moottorikelkan ulkoasu on syntynyt yli kolmekymmentä vuotta sitten soikeiden kilparatojen ansiosta.

Moottorikelkkailu tarjoaa adrenaliinirysäyksiä ja hienon tavan viettää talvipäiviä. Moottorikelkkailu vaikuttaa yksinkertaiselta konseptissaan, mutta jotkin asiat ovat helpommin sanottuja kuin tehty, tai tässä tapauksessa ajettu. Moottorikelkkailu on nopeaa toimintaa, joka vaatii myös ajajalta erittäin nopeita reaktioita. Ajaminen tasaisilla poluilla ja sääolosuhteissa on ihanteellinen aloittelijalle, mutta moottorikelkkailu eri maastoissa on tavoite taitavimmille ajajille. Tässä artikkelissa tutustumme perussääntöihin, miten lähdet mukaan ensimmäiselle moottorikelkka-ajelulle.

Perusasioiden äärellä

Käynnistä moottorikelkka aina ennen ajoon lähtöä. Anna moottorin tyhjäkäydä paikallaan viisi tai kymmenen minuuttia. Koneen lämmittäminen ennen raskasta käyttöä antaa moottorille mahdollisuuden voiteluun ja saavuttaa käyttölämpötilan. Aseta kone neutraaliasentoon ja käynnistä tasainen maadoitus, jos mahdollista. Käännä avain asentoon “päällä”. Joko paina sähkökäynnistyksestä tai vedä käynnistysjohdosta. Jos moottori ei käynnisty välittömästi, yritä uudelleen. Kun moottori käynnistyy, avaa hitaasti kytkin ja säädä kaasua, kunnes se on vakaa joutokäynnillä.

Moottorikelkan kuljettajan on oltava vähintään 18-vuotias ja hänellä on oltava voimassaoleva ajokortti. Oman turvallisuutesi ja muiden turvallisuuden vuoksi moottorikelkka ajetaan alkoholin tai muun huumausaineen vaikutuksen alaisena on kielletty Suomen lainsäädännössä.

Pidä aina noin 20 metrin etäisyys muihin moottorikelkkoihin. Tämä siksi, että sinulla on tarpeeksi aikaa reagoida hätätilanteessa. Ei ole sallittua ajaa vierekkäin, tai ohittaa, kaartaa tai vauhdittaa tarpeettomasti toista moottorikelkkailijaa. Ajaessa et voi kuulla mitään muuta kuin moottorin äänen ja siksi on kommunikoitava muiden kanssa käsien avulla.

Yritä löytää mukava istuma-asento, ei liian kaukana tai liian lähellä ohjaustankoa. Matkustaja istuu kuljettajan takana pitäen hyvän otteen moottorikelkan takana olevista kahvoista. Pidä jalat niihin kuuluvilla paikoilla ja vältä turhaa liikkumista moottorikelkan selässä, tasapainon takia. Moottorikelkka on helppo käsitellä. Moottori on täysin automaattinen ja tarvitset vain painaa kaasua ja jarrua nopeuden säätämiseen. Oikeanpuoleisen peukalon alta löydät kaasun ja alla vasemmalla kädellä jarru. Älä käytä kaasupoljinta ja jarrua samanaikaisesti, koska se vahingoittaa moottoria. Ohjaustangon päällä oleva punainen painike on “kill switch”. Kun painat sitä alas, se pysäyttää moottorin. Ohjaa kelkkaa ohjaustangoilla ja mikä tärkeintä ruumiinpainollasi. Kun haluat kääntyä, käännä ohjaustangot suuntaan, johon haluat mennä, ja siirrä samalla painoa sisäkaarteeseen. Onnettomuuden sattuessa ota mukaan matkapuhelin, jotta voit soittaa avun paikalle Turvallisuuden nimissä ota mukaan myös maastokartta ja kompassi, mikäli eksyt polulta. Ensiapupakkaus on myös hyvä olla mukana pieniä vahinkojen varalta. Varmista, että kunnioitat maaseutua ja luontoasi, ja muistat hävittää roskasi vastuullisesti.

Vielä loppuun haluamme sanoa, että älä pelkää säätä – pukeutuminen kunnolla on tärkein tapa tehdä moottorikelkkailusta hauska kokemus. Alla lista vaatetuksesta, joita suosittelemme moottorikelkkailuun: 

1. Lämpöiset alusvaatteet

2. Sukat: puuvillasukat, jotka ovat villaisten sukkien alla

3. Housut: löysä, fleece, puuvilla tai vastaava

4. Paita: löysä, korkea kaulus, puuvilla tai vastaava

5. Villapaita: villaa, fleecea tai vastaavaa

6. Kengät: Vähintään yksi koon suurempi kuin normaali koko. Löysät kengät pitävät jalkasi lämpimämpänä!

7.  Huivi

8. Rukkaset

9. Villahattu

10. Kypärä