Lomamatkalle New Yorkiin

Lomamatkalle New Yorkiin

mars 1, 2019 Av av Robert

New Yorkin osavaltio on koti väkirikkaimmalle kaupungille Yhdysvalloissa, laajalle levittäytyville kansallisille ja osavaltion puistoille sekä rantayhteisöille, jotka vangitsevat sekä kotimaisia että kansainvälisiä matkailijoita. Yritätkö selvittää, minne New Yorkissa sinun pitäisi mennä?

Eri verkkosivut punnitsevat nähtävyyksiä, kulttuuria, seikkailullisia retkiä ja asiantuntijoiden sekä lukijoiden suosituksia luodakseen listauksia parhaista paikoista vierailla New Yorkin osavaltiossa. Niiden avulla voi saada lomainspiraatiota.

Näinä päivinä kaikki toimii tietenkin älypuhelimen välityksellä, kännykällä voi lukea matkailuvinkkejä Tripadvisorista, lukea foorumeita, tutkia kaupunkien katuja Mapsin kautta ja kuunnella samalla musiikkia Spotifystä, pelata venttiä, metsästää Pokémoneja ja ottaa valokuvia. Mutta jos olet matkustamassa New Yorkiin, sinun tarvitsee vain kirjainmerkitä tämä sivu, niin parhaat reissuvinkit ovat aina ulottuvillasi.

Siisti, kosmopoliittinen, ruuhkainen, jatkuvasti kehittyvä… Iso Omena sekoittaa suurkaupungin loistoa pikkukaupungin charmiin. Keskellä Gothamin ikonisia maamerkkejä ja korkealle kurottavia pilvenpiirtäjiä koet eläväisen kulttuurin kyllästävän jokaisen kaupungin erilaisista naapurustoista ja kaupunginosista. Seuraa suunnannäyttäjiä East Villageen ja Brooklyniin katsastaaksesi vaihtoehtoiset indie-putiikit, ikoniset leipomot ja trendikkäät kahvilat. Jälkeenpäin tutki huolellisesti Fifth Avenuen virtaviivaisten kauppojen rekit, ihaile MoMA:n ja Metin eturintamassa olevia taidekokoelmia, mene muistoihin jäävään show’hun Broadwaylla tai istu alas aterialle viimeisimmässä trendiravintolassa.

Vaella, etsi, tutki

Yhdysvaltojen väkirikkaimpana kaupunkina – ruoan, muodin ja taiteen etujoukoissa – NYC vaatii kestävyyttä. Mutta älä anna Ison Omenan kiihkeiden nähtävyyksien ja äänien pelottaa sinua pois suuruuden sulattamisesta. Ota käyttöön ”help of local” -sovellus navigoidaksesi kaiken keskellä. Vaeltele läpi betoniviidakon ja löydät mouruavia takseja kurvailemassa pitkin vilkkaita kortteleita, kiireisiä jalankulkijoita menossa ohi matkallaan juhlaviin gallerioihin ja trendikkäisiin cocktailbaareihin ja Times Squaren neonvalot vilkkumassa kaikkina vuorokauden tunteina.

Ja silti, kaupungin tuikkivat valot ja kaoottiset kulmat kutsuvat sinut myös arvostamaan jokaista minuuttiasi New Yorkissa, tutkimaan kaikkia enklaaveja ja luomaan oman urbaanin seikkailusi. On olemassa loputtomia tapoja viettää aikaasi kaupungissa, joka ei koskaan nuku, mutta ennen kuin lähdet, pysähdy ja katso ympärillesi – nyt olemassa oleva saattaa muuttua joksikin suuremmaksi ja paremmaksi heti huomenna.

Ei ole vaikeaa ymmärtää, miksi monet pitävät New Yorkin osavaltiossa sijaitsevia Niagaran putouksia maailman luontoihmeiden huippuna, tai miksi se on ollut joidenkin uskomattomien ja nyt laittomien huimapäisten temppujen tapahtumapaikka vuosien varrella. Sillä sekunnilla, kun näet mammuttimaisen Niagaran joen vyöryvän kohti 57 metrin vesiputousta keskimäärin 30–50 ja jopa sadan kilometrin tuntivauhtia, suusi loksahtaa auki. Vauhti, jolla joki putoaa synnyttää vesihöyryä ja kilometrien päähän kuuluvan jyrinän, josta ei voi erehtyä. Huipulta väkijoukot kerääntyvät kaiteiden luo tunteakseen vesihöyryn kasvoillaan. Kun seuraat veden tietä alemmas, veneet, laiturit ja observointidekit tukevat värikkäitä, ponchoihin pukeutuneita vierailijoita.

Vuosien varrella Niagara on muuttunut klassisesta kuherruskuukausipaikasta kliseiseksi kuherruskuukausipaikaksi, ja nyt se on niiden kahden outo yhdistelmä. Häikäisevien vesiputousten lisäksi siellä on suuri keskittymä pikaiseen vihkimiseen tarkoitettuja kappeleista ja hotelleja, jotka on valaistu takaa loistavalla neonvärillä. Mutta vaeltaminen läpi läheisen Inniskillin Wineryn viinitarhojen on todella romanttista, kuten on Niagara Parks Botanical Gardensin rehevistä puutarhamaisemista nauttiminen. Joten hyppää kaksipaikkaiseen rakkaasi kanssa tai pakkaa perheesi tila-autoon ja tee upea matka majesteettisille Niagaran putouksille.

Kaunis luonto kutsuu puoleensa

Eteläisen New Yorkin Catskill Mountains eli Catskill-vuoret ovat monien mielestä Amerikan ensimmäinen erämaa, koska ne olivat tärkeässä roolissa Amerikan luonnonsuojeluliikkeessä, ja kutsuvat ulkoilmaintoilijoita. Suunnilleen 40 prosenttia Catskill-puiston yli 3 neliökilometrista on määrätty ”ikuisesti villiksi” tarkoittaen, että sinulla on pääsy rehottaviin tiloihin, jotka ovat ideaaleja ulkoilma-aktiviteeteille. Talvella Catskill-vuoret tarjoavat paljon mahdollisuuksia talviurheiluun. Toisaalta kesäsesonki sopii muun muassa metsästämiseen, retkeilyyn, veneilyyn ja vaijerilla liukumiseen. Kiireisen ulkoilmapäivä jälkeen voit tyydyttää ruokahalusi tai sammuttaa janosi yhdessä alueen ravintoloista tai panimoista.

Amerikan alkuperäiskansojen legendan mukaan 11 jäistä järveä, jotka muodostavat alueen keskeisessä New Yorkissa ovat todisteita Suuresta Hengestä (engl. Great Spirit), joka on jättänyt kädenjälkensä siunaukseksi alueeseen. Siksi alueen makeavetisillä järvillä on Amerikan alkuperäiskansojen tyylisiä nimiä kuten Skaneateles, Keuka, Cayuga ja Seneca. Tänä päivänä tämä laaja alue on ulkoilmaleikkikenttä vuoden ympäri ja koti nopeasti kasvavalle viiniseudulle, jota on verrattu jopa Napa Valleyhin.  

Runsaan veneilyn, kalastuksen ja vesiurheilun lisäksi Finger Lakes eli Finger-järvet tarjoavat haasteellisia vaelluksia läpi osavaltion häikäisevien puistojen, joista löytyy dramaattisia kivisiä solia ja vyöryviä vesiputouksia. Mutta alue tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia rentoutumiseen ja sieltä löytyy maisemareittejä halki viinimaiden ja farmien. Jos etsit kulttuuria, alueelta löytyy vastaus myös siihen: se on koti Corning Museum of Glass -lasimuseolle, kansainväliselle The Strong International Museum of Play -leikkimuseolle ja George Eastman -museolle.

Maailmankuulut museot

New Yorkin The Metropolitan Museum of Art eli The Met tarjoaa erilaisia työpajoja, jotka toivottavat tervetulleiksi lapset ja aikuiset, joilla on erilaisia oppimistyylejä ja jotka kuuluvat esimerkiksi autismikirjoon. Myös perhettä ja ystäviä halutaan paikalle. The Metropolitan Museum of Art esittelee taidetta yli 5 000 vuodelta eri puolilta maailmaa kaikille koettavaksi ja nautittavaksi. Museo sijaitsee kahdella ikonisella paikalla New Yorkissa, The Met Fifth Avenue ja The Met Cloisters. Miljoonat ihmiset osallistuvat myös Met-kokemukseen verkossa.

Perustamisestaan vuodesta 1870 lähtien The Met on aina pyrkinyt olemaan enemmän kuin harvinaisten ja kauniiden objektien aarreaitta. Joka päivä taide muuttuu eläväksi museon gallerioissa, näyttelyissä ja tapahtumissa, paljastaen uusia ideoita ja yllättäviä yhteyksiä halki ajan ja poikkikulttuurisesti. The Met perustettiin huhtikuussa 1870 sijaitakseen New Yorkissa siinä tarkoituksessa, että se ylläpitäisi taidekirjastoa ja kannustaisi sekä kehittäisi kuvataiteiden opiskelua. Lisäksi tarkoituksena oli taiteen soveltaminen arkielämään ja yleisen tiedon lisääminen samankaltaisista aiheista.