Lisää talviurheilusta

april 14, 2019 Av av Robert

Talviurheilu on saanut alkunsa Pohjoismaissa otollisen kylmän ilmaston ansiosta. Siitä lähtien lämpimämmät maat ovat pyrkineet keinotekoisin menetelmin jäljittelemään talviolosuhteita, jotta voisivat myös harrastaa näitä suosittuja lajeja. Enää ei tarvitse matkustaa toiselle puolelle maailmaa harjoitellaakseen hiihtoa, kun kuivarinteitä löytyy ympäri maapalloa. Toisaalla pistettiin vielä paremmaksi. Yhdistyneistä Arabiemiirikuntien Dubaista, jossa kesälämpötila usein nousee yli 40C ja talvellakin lämpötila harvoin laskee alle 30C, löytyy Ski Dubai -hiihtokeskus ‘aidoilla’ lumisilla rinteillä. Kaikki muistavat 90-luvun klassikkoelokuvan Cool Runnings, joka kertoo Jamaikalaisista rattikelkkailijoista. Kaverukset päättävät pystyttää Jamaikan ensimmäisen rattikelkkajoukkueen, joka sittemmin lähtee kisaamaan olympialaisvoitosta. Suomessa asia on päinvastainen. Isoisät ja -äidit muistuttelevat, kuinka “silloin kun minä olin nuori hiihdimme X kilometriä kouluun!” ja nuorempi sukupolvi pyrkii ”luistamaan” liikuntatunneista, jos luvassa on vähänkin talviurheiluun viittaavaa. Mutta Suomestakin löytyy erikoisempia, kiinnostavia ja kokeilunarvoisia talviurheilulajeja. Tämä liikuntamuoto ei suinkaan rajoitu pakkohiihtoon, joka neljäs vuotuiseen ‘torilla tavataan’ -penkkiurheiluun tai loskassa lenkkeilyyn. Vaikka (Suomen) keskeisimmät talviurheilulajit ovat hiihdon, kelkkailun ja luistelun eri muodot, sekä jäällä pelattavat joukkuepelit kuten jääkiekko, maastamme löytyy lähes loputtomasti talviurheilun harrastusmahdollisuuksia ideaalisen ilmastomme ansiosta. Vain mielikuvitus on rajana!

Kokeile jotain uutta!

Talviurheilu on nimitys sellaisille urheilulajille, joita harrastetaan talven aikana tai talvisissa olosuhteissa. Näin ollen, mikä tahansa urheilulaji voi olla talviurheilua, kun sitä harrastetaan talvella. Lisäämällä geokätköilyyn tai vaellukseen ripaus lunta ja jäätä saa aikaiseksi itselleen talviurheiluharrastuksen! Okei, ei se ihan niin yksinkertaista ole. Harva ottaa ihmistä tosissaan, joka istuu sisällä pelaten konsolipelejä eli harrastaen esports:ia talvella eli siis talviurheilua! Mutta periaate on se, ettei kannata uskoa yleiseen harhaluuloon, että talviurheilu rajoittuu niihin muutamaan parhaiten tunnettuun lajiin. Lajit tulevat tunnetuksi suosiosta ja suosiota saa muun muassa menestymällä tietyssä lajissa. Tästä syystä esimerkiksi talviolympialaisissa harrastetut lajit ovat suuremmassa yleisön suosiossa kuin sellaiset lajit, joista kansa ei välttämättä ole edes kuullut. Kaiken Ä ja Ö on se, että löytää itselleen aidosti mieluisan ja viihtyisän urheilulajin, oli se sitten katsottavaksi tai kokeiltavaksi. Vasta sitten voi miettiä lajin soveltamista siten, että siitä saa talviurheilulajin. Näin on tehty kautta aikojen, myös Suomessa. Hyviä esimerkkejä ovat kalastuksesta alkunsa saanut pilkkiminen ja avantouinti, jonka juuret juontavat uinti-intoisista ihmisistä, jotka halusivat harrastaa urheilua myös talviolosuhteissa.

Suomalaiset ovat ulkoilmassa viihtyvä kansa. Upean ja monipuolisen maaston ja maisemien ansiosta myös turismi pyörii pitkälti luonnon ympärillä. Yhdistämällä nämä kaksi tekijää Suomi on löytänyt oman maailmanlaajuisen markkinarakonsa tarjoamalla kokemuksia ja harrastusmahdollisuuksia luonnon parissa, aina pääkaupunkiin saakka. Vaikka talvet ovat vaihtelevia ja hiihtosesonki toisinaan yllättävän lyhyt, lukuisia talvitapahtumia järjestetään joka vuosi. Pääosin nämä keskittyvät talviurheiluun eri kilpailujen tai harrastusmahdollisuuksien muodossa. Arvaamattoman ilmaston vuoksi on keksittävä yhä monipuolisempia liikuntamuotoja, joilla viihdyttää niin turisteja kuin kotimaalaisia. Pohjoisen talviturismin yksi yhä enenevissä määrin tarjolla oleva kokemus on koirakelkkailu. Kuten usein käy se, mikä alkaa hauskanpitona muuttuu kilpailuksi. Koiraharrastuksen talvilajeihin kuuluu muun muassa koirakelkkailu, valjakkourheilu, koirahiihto sekä valjakkohiihto. Suurin osa koiran kanssa harrastettavista talvilajeista lukeutuvat niin ihmisten kuin koirien urheilulajeihin, sillä useammat etenkin kilpatason koiraurheilun lajit vaativat merkittävää urheilusuoritusta myös ohjaajalta. Koirakelkkailu on saavuttanut jo niin kovan suosion sekä koiran että omistajan kunnon kohottajana, että siitä on sovellettu versio, joka sopii talven lisäksi muihinkin vuodenaikoihin. Kuivanmaan koiraurheilua voi harrastaa läpi vuoden, ympäri maailmaa.

Monet talviurheilulajit ovat lumella tai jäällä järjestettäviä puhtaasti käytännöllisistä syistä – eihän suksi luista kuivalla maalla. Vai luistaako? Onhan jo olemassa kuivanmaan hiihtoa sekä lajeja kuten mountainboarding eli ‘vuorilautailua’, joka on käytännössä lumilautailua ilman lunta. Toisaalla käytännön syy saattaa olla lämmin ilmasto. Esimerkiksi Israelissa järjestettävä vuosittainen suunnistuksen talvimestaruus pidetään talvella välttääkseen kesän tukalia lämpötiloja. Israelin talven viileämmissä olosuhteissa osallistujilla on paremmat oltavat. Vaikkei lajiin liity jää tai lumi millään tapaa, kyseessä on silti nimenomaan talvikilpailu ja -laji. Talviurheilu on siis todella kattava sateenvarjotermi, joka pitää sisällään laajan kirjon harrastuksia, joita harrastetaan lukuisista ja vaihtelevista syistä. Silloinkin, jos talviurheilu ei yksinkertaisesti ole se oma juttu, on mahdollista muokata talviurheilulajista itsensä näköinen soveltamalla se sopivaksi muihin vuodenaikoihin. Ei muuta kuin menoksi!