Lapin matkailualueet

december 19, 2018 Av av Robert

Suomen lappi jaetaan maantieteellisesti kahteentoista matkailu alueeseen, jotka puolestaan liitetään neljään suurempaan alueeseen. Tunturilappi kattaa Pallas, Olos, Ylläs, ja Levi tunturit, sekä Enontekiö-Kilpisjärven luonnonkauniin alueen. Etelä-Lapista löytyy alueen pääkaupunki, Rovaniemi, Norjan tuntuman Meri-Lappi, sekä kulttuuristaan tunnettu Tornionlaakso. Venäjän rajan läheinen Itä-Lappi ottaa sisälleen Pyhä-Luoston, Suomun alueen, Kemijärven, Posion, ja huiman Sallan.  Saariselkä taas on Pohjois-Lapin aluetta. Kaikilla matkailualueilla tärkeää on Lapin hurmaava luonto, mutta niiltä löytyy myös luontaispiikrteitä jotka saattavat vaikutta lomakohdetta valitessa.

Kaunis Meri-Lappi ja Etelä-Lapin asutuskeskukset

Etelä Suomesta Lappin päin tultaessa useimman reissu alkaa Etelä-Lapin kaupungeista, Rovaniemeltä tai Torniosta. Rovaniemi vetää puoleensa myös huomattavia määriä lapsiperheitä, jotka tulevat varsinkin talviaikaan alueelle Joulupukkia ja hänen tonttujaan tapaamaan. Tornionlaaksosta löytyy myös Suomen Lapin vanhin matkailukohde Aavasaksa, joka on ollut turistien suosiossa jo vuodesta 1878 alkaen.

Meri-Lapin alueelle sijoittuvat Simon, Kemin, Torni-Haparandan, ja Keminmaan kunnat. Vierailijoita tänne houkuttelevat meren yli Ruotsiin avautuvat maisemat, sekä alueen vilkas kaupunkielämä. Alueella on kiva vierailla sekä talvi- että kesäaikaan, ja useat yksityisyrittäjät tarjoavat aktiviteetteja vaativaankin makuun.

Itä-Lapin luonnon rauha

Rovaniemeltä on helppo päräyttää vaikkapa Itä-Lapin Pyhäluostolle. Alueella sijaitsee useita kansallispuistoja tuntureineen, ja kesällä matkailijat voivat vaeltaa hyvin opastetuilla reiteillä marjoja keräillen, ja puhtaista tunturi lähteistä virkistävää vettä juoden. Ikimetsät hurmaavat, ja villinä vaeltavat pomot antavat vierailijalle unohtumattomia kokemuksia.

Rovaniemen läheinen sijainti tuo alueelle myös huomattavia määriä kansainvälisiä vieraita, ja näitä palvelemaan on avattu useita kansainvälisen tasion majoitus-, kylpylä-, Ja ruokailupalveluita. Talviaikaan urheilun ystävä pääsee tutustumaan alueen useisiin laskettelurinteisiin, esimerkiksi Sallan rinteet tunnetaan monipuolissudestaan ja käyttäjä ystävällisyydestään.

Laskettelijan unelma, Tunturi Lappi

Useimmat hiihdon ja laskettelun ystävistä ovat vierailleet jossain vaiheessa harrastus uraansa Tunturi Lapin alueella, sillä siellä sijaitsevat Suomen suurimmat laskettelukeskukset Levi ja Ylläs. Nämä hiihtokeskukset ovat tunnettuja myös räväkästä yö elämästään, ja matkailijan aika ei varmasti käy tylsäksi niiden huippu ravintoloissa ja baareissa. Leviltä löytyy myös maailman luokan golf kenttä, joka vetää pelaajia Lapin luonnonrauhaan kesäaikaa.

Biletyksen lisäksi Tunturi Lapista löytyy myös ihanaa luonnon rauhaa, ja saamelaiskulttuurille tärkeitä alueita. Alueen suur tuntureista Saana on saamelaisille erittäin tärkeä ja pyhä, ja usea saamelainen harjoittaa alueella edelleen perinteistä käsityö- ja porinhoitio kulttuuria. Alueen kansallispuistot ovat loistavasti hoidettuja ja merkittyjä, ja houkuttelevat vaeltajia pitkille kävely retkille lumettomina kuukausina.

Kotoisempia laskettelukeskuksia etsivän kannattaa suunnata Muonion tuntumaan, jossa keskukset ovat pienempiä, ja ilmapiiri rauhallisempaa. Talvella myyntivalttina ovat kirkkaat revontulet, jotka vetävät puoleensa matkailijoita ympäri maailman. Kesäaikaan vierailijat voivat nauttia vesiurheilu lajeista, kuten melonnasta, ja alue on suosittua myös kalastajien keskuudessa.

Tunnelmallinen Pohjois-Lappi

Osa matkailijoista kokee, että mitä kauemmaksi etelästä pääsee, sitä upeampi lomasta tulee. Tähän vastauksena tulee Pohjois-Lapin Saariselkä-Inari ja sen taianomaiset maisemat. Pohjoinen sijainti tarjoaa matkailijoille mahdollisuuden Norjan vuonoilla vierailuun , puhtaiden kalavesien kokemiseen, ja laajojen murtomaahiihto latuverkostojen kokemiseen. Alueen yksityis yrittäjät tarjoavat runsaasti aktiviteetteja, joten matkailijan aika ei varmasti käy pitkäksi kaukana kaupungeista. Suosittuja ajanviettotapoja hiihdon ja laskettelun lisäksi ovat esimerkiksi husky- ja moottorikelkkasafarit. Alue on tunnettua myös turisteille tarjotusta kullanhuuhdonta mahdollisuudesta.

Saariselän laskettelukeskus on suosittu perheiden keskuudessa, ja keskuksen laskettelukoulu saa kokemattomatkin laskettelijat turvallisesti rinnettä alas. Rinteet on rakennettu kahden tunturin kupeeseen, ja keskus pystyy takaamaan runsaan lumen vuosittain. Niiden vaikeusasteet vaihtelevat helpoimmasta mahdollisesta vaikeaan, ja kelkkailun ystäville on myös tarjolla kaksi vaihtoehtoa.