Cowboy loma villissä lännessä

november 17, 2018 Av av Robert

Ennen lomalle lähtöä

Moni on haaveillut lapsesta sakka lehmipoikana tai työttönä työskentelemisestä Amerikan villissä lännessä, mutta todellisuus on jäänyt lähinnä elokuvien katselu asteelle. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä toteuttaa unelmaansa, ja Amerikan lukuisat dude- eli turisti tilat tarjoavat laajoja määriä aktiviteetteja cowboy leikkejä varten.

Cowboy lomia suunnittelevien kannattaa lukea hieman cowboy kulttuurista, ja siitä, mitä omalla lomallaan pääsee tekemään. Osa racnchewista on auteentisempia kuin toiset, parhaat obvat olleet saman perheen omistuksessa vuosikaudet, ja he usein pitävät edelleen laumaa komeita lehmiä. Valitettavasti maasta löytyy myös paikkoja joiden pyörittäjät eivät tiedä lehmien kasvatuksesta perus helsinkiläistä enempää, joten loma kannattaa varata luotettavan matkanjärjestäjän kautta pettymysten välttämiseksi. Tarkista että matkanjärjestäjä on ATOL vakuutettu, sillä tämä antaa suojaa arvaamattomia tapahtumia, kuten luonnonkatastrofeja ja lomapaikan omistajan konkurssia kohtaan.

Cowboy tyyppisiä lomia järjestetään Amerikan lisäksi Etelä- ja Väli-Amerikassa, Afrikassa, Kanadassa, ja Euroopassa, joten lomailijan kannattaa miettiä omia toiveitaan ja budjettiaan, ja valita sen mukaan.

Kun kohde on valittu, ja loma varattu, ensimmäinen toiminta on ottaa loma vakuutus joka kattaa myös lomilla ratsastuksen, tämä ei välttämättä tule standardina, joten se kannattaa tarkastaa tarkasti. Vääräntyyppinen vakuutus tulee aiheuttamaan huomattavia ongelmia ja korkeita laskuja lomalaisen satuttaessa itsensä ratsastusonnettomuudessa, joten hieman korkeampi hinta on ehdottomasti sen arvoinen.

Lomalaisen tulee myös ottaa selvää tarvitaanko kohde maahan viisumia tai rokotuksia. USea matkanjärjestäjä neuvoo mielellään näissä asioissa, mutta kannattaa myös olla omatoiminen ja tehdä hieman tutkimusta vaikka googlen välityksellä.

Matkanjärjestäjät neuvovat mielellään myös mitä vaatteita lomalle kannattaa ottaa mukaan. Lännen tyylisesti ratsastaessa farkut ovat yleensä satuloihin sopivat, harvempi lähtee sijoittamaan omaisuuttaan täydelliseen cowboy asuun. Useimmat Amerikkalaisista paikoista eivät vaadi ratsastuskypärien käyttöä, mutta tämä on suositeltavaa kaikentasoisille ratsastajille, sillä kilteinkin hevonen voi kompastua polulla jolkutellessaan, ja aivotärähdys pilaa loman hyvin nopeasti.

Loman aktiviteetit

Ranch lomien aktiviteetit vaihtelevat hyvin paljon paikasta riippuen, mutta useimmat pyörivät hevosten ja lehmien ympärillä. Näille lomille otetaan varsinkin Amerikassa kaikentasoisia ratsastajia, ja aloittelijakin pysyy mukavassa lännen satulassa helposti, varsinkin jos hevonen pysyy käynnissä.

Kokeneemmat ratsastajat pääsevät usein myös ravaamaan ja laukkaamaan, mutta varsinkin Amerikan dude ranchilla järjestettävät lomat ovat yleensä huomattavan hidastempoisia. Kokeneempien ratsastajien kannattaa ehkä kysellä kuinka autenttinen paikka on, sillä vaikka lehmien paimentamisessa ei yleensä kläytetä vcauhtia aseena, oikean lauman kaitseminen on varmasti mielenkiintoisempaa kuin jonossa käynnissä ratsastaminen syvällä uralla. Normaalin lännenratsastuksen lisäksi osa paikoista tarjoaa vieraille myös kokemuksia lehmien erottelussa, erilaisissa rodeo peleissä, ja lännenratsastuksen tekniikoiden saloissa. Ranch lomat sopivat hyvin porukoille, joita kaikkia kiinnostavat hevoset ja maalaiselämä ainakin vähän, mutta jotka eivät välttämättä ole tasaisesti kokeneita ratsastajia. Amerikkalaisten paikkojen painorajat ovat myös yleensä Eurooppalaisia korkeampia.

Ratsastuksen ohella aktiviteetit pyörivät myös paikallisten cowboy taitojen ympärillä, lomailijat pääsevät kokeilemaan lasson käyttöä, katsomaan huimia rodeo näytöksiä, ja keskustelemaan paikan työntekijöiden kanssa lehmien pitämisen iloista ja suruista.

Tämän tyyppisten paikkojen majoituksen ja ruokailun taso vaihtelee huimasti, ja perinteisemmät tilat saattavat olla askeettisempia, kuin esimerkiksi Amerikan tunnetuimmat dude ranchit. Ne ovat yleensä hyvin perheystävällisiä, mutta suuremmat paikat ovat usein järjestäneet lasten ja aikuisten ruokailuaikoja erikseen. Matkailijan kannattaa jutella vieras jakautumasta hieman ennen reissu lähtöä matkan järjestäjän kanssa, esimerkiksi osassa isommista paikoista porukat pysyvät hyvin pitkälle omissa oloissaan, mikä ei välttämättä ole kovinkaan kivaa sinkku matkailijalle.