Aloittelijana ratsastus reissuun

januari 9, 2019 Av av Robert

Aktiivisen elämäntyylin omaavat eivät usein  halua maata lomallakaan laakereillaan, vaan kaipaavat nähtävyyksien lisäksi kunnon aktiviteetteja rentoutuakseen. Moni on jo nähnyt ja kokenut kaikki mahdolliset vesileikki lomat, ja kesäaikaan on kurja lähteä hiihtämään. Uusia maisemiakin tekisi mieli ihailla, ja sosiaalinen ilmapiiri ei olisi pahasta. Miten olisi ratsastuksen opettelu lämpimässä ympäristössä viinin kera?

Vaikka osa ratsastus lomista on sopivia vain ja ainoastaan kokeneille ratsastajille, mutta sekä Euroopasta että kauempaa löytyy yllättävä määrä aloittelijalle sopivia lomapaikkoja. Reissuun lähtijän kannattaa kuitenkin valmistella lomaansa hieman etukäteen saadakseen siitä mahdollisimman paljon irti.

Ratsastusloma tyypit

Ratsastus lomilla on keskenään paljon eroa, esimerkiksi Amerikan Dude ranch tyyppisissä paikoissa aloittelijat pääsevät leikkimään lehmipoikaa mukavissa lännensatuloissa. RAtsastus tapahtuu lähinnä maastossa, ja meno on yleensä hidasta ja helppoa. Ratsastuksen lisäksi vierailijat voivat katsoa lassoamis näytöksiä, ja auttaa vaikkapa lehmien erottelussa. Eurooppalaisilla talleilla tapahtuvat tunti lomat taas auttavat lomailijoita perusratsastus taitojen omaksumisessa kentällä, ja Afrikan safari tallit päästävät ratsastajat maastolenkille ihailemaan Afrikan eläimiä turvalliselta etäisyydeltä.

Lomaa buukatessa kannattaa muistaa että based stay tarkoittaa reissua, jossa samalta tallilta tehdään yksi tai useampi ratsastusta päivässä, kun taas trail tarkoittaa paikasta toiseen etenevää ratsastusta. Based stay on aloittelijoille sopivampi, sillä väsymyksen iskiessä tallille on usein lyhyt matka, ja halutessaan tunnin tai maastolenkin voi jättää väliin hyvin helposti. Pidemmän reissun aikana ratsastaja oppii yleensä enemmän, kun taas lyhyillä matkoilla aloittelijat eivät yleensä etene käyntiä pidemmälle.

Ennakkovalmistelut

Ennen matkaan lähtöä kannattaa miettiä mitä haluat saada irti lomastasi, ja valita paikka sen mukaan. Jotkut paikoista erikoistuvat laadukkaisiin areena tunteihin, kun taas toiset vaellusratsastuksiin ja maisemien katseluun. Eroja löytyy myös siinä kuinka paljon noviisi ratsastajia pusketaan vauhdikkaampaan menoon. Jos lomailijalla ei ole minkäänlaista mielikuvaa siitä mitä ratsastus lomilla tapahtuu, lähtökohtana voi käyttää vaikkapa tämäntyyppisiin lomiin erikoistuvien matkailu firmojen nettisivuja. Esimerkiksi Englantilaisen Far & Rider agentin sivuilla matkailija voi helposti valita oman tasonsa, alueen jonne haluaa lomailemaan, ja etsiä kaikki mahdolliset vaihtoehdot. Kuvausten lukeminen antaa loistavan kuvan siitä mitä on tarjolla omalle hintatasolle ja mieltymyksille.

Matka kannattaa varata agentin kautta, tämä auttaa takaamaan että paikka on luotettava, ja että noviisi ratsastaja ei päädy turhiin vaaratilanteisiin. Tarkista myös että agentilta löytyy ABTA-vakuutus, joka suojelee lomailijaa hänestä johtamatonta matkan perumista vastaan. Matkailijan kannalta rehellisyys omista taidoistaan kannattaa aina. Ratsastus on urheilulaji, jossa parina on puoli tonninen eläin jolta löytyy oma mieli, joten liian vaativan loman varaaminen tulee kostautumaan parhaassa tapauksessa turhautumisella, ja pahimmassa onnettomuudella.

Kun loma on varattu, matkailijan kannattaa ottaa samantien matkavakuutus, ja tarkistaa että se kattaa myös ratsastuksen, sillä kaikki vakuutusyhtiöt eivät sisällä tätä standardina. Hyvä matkanjärjestäjä osaa myös kertoa mitä varusteita matkalle kannattaa ottaa mukaan, suositeltavaa on että ratsastajalla on oma kypärä, sillä vaikka usea paikka tarjoaa niitä lainaksi, näiden käyttökunnossa, tai siitä löytyykö sieltä sopivaa kokoa, ei ole takeita. Ratsastus on myös huomattavasti mukavampaa tarkoituksen mukaisissa housuissa ja kengissä. Ratsastusvarusteet ovat kehittyneet vuosikausien myötä takaamaan parhaan mahdollisen mukavuuden hevosen selässä, ja sekä pöksyjä että kenkiä saa nykyään netistä suhteellisen halvalla.

Täysin noviisi ratsastaja saa huomattavasti enemmän lomastaan irti, jos hän ottaa muutaman ratsastustunnin kotimaassa ennen lomalle lähtöä, ja tutustuu vaikkapa netin kautta kohdemaan ratsastus kulttuuriin. Ennakko tuntien ei tarvitse valmistaa lomailijasta ekspertti ratsastajaa, mutta auttaa ymmärtämään mitä hevosen selässä keikkuminen vaatii ratsastajalta.